Reteta Foie gras entier - intreg

Pentru realizarea acestui preparat ai nevoie de un vas de ceramica (1200 ml) cu capac. Gasesti pe piata vase speciale pentru foie gras, prevazute cu capac si o greutate pentru presarea ficatului dupa preparare. Mai trebuie sa confectionezi (dintr-o farfurioara si ceva greu – un kg) o presa. Aceasta este necesara pentru presarea ficatului dupa coacere. Se aseaza deasupra ficatului dupa coacere.


Reteta pentru patru persoane

Timp de preparare 2h


Ingrediente:

  • Un ficat intreg
  • Sare si piper dupa gust ( recomandam 8 g sare si o lingurita de piper )
  • 100 ml cognac
  • Un litru de lapte

Preparare

Aseaza ficatul intr-un vas si toarna laptele peste el. Foie gras trebuie sa fie complet acoperit de lapte (daca e nevoie, mai completati). Se acopera vasul si se lasa circa o ora. Scopul acestei bai de lapte este de ajuta eliminarea sangelui din vase si de a fragezii ficatul.

Se scoate ficatul si se sterge cu un prosop curat.

Deveneaza ficatul.

Condimenteaza ficatul cu sare si piper.

In vasul de ceramica toarna cognac-ul si introduce ficatul presand usor cu degetele. Acopera cu capacul (daca vasul nu are capac poti folosi folie de aluminiu).

Intr-o tava incalzeste apa la 70 grade celsius. Introduce vasul de ceramica in vasul cu apa incalzita (nivelul apei nu trebuie sa depaseasca inaltimea vasului de ceramica).

Incalzeste cuptorul la 150 grade celsius si introduce tava cu apa in care ai scufundat partial vasul de ceramica.

Coace preparatul timp de 40 minute.

Verifica periodic cu o sonda (termometru) temperatura apei. Regleaza cuptorul in asa fel incat temperatura apei sa nu depaseasca 70 grade.

Scoate vasul din cuptor si aseaza deasupra ficatului greutatea. Aceasta preseaza ficatul. O parte din grasime se va separa astfel de ficat si preparatul va fi mai bine compactat.

Lasa preparatul pana cand acesta ajunge la temperatura camerei. Pastreaza preparatul in frigider timp de o zi (maxim 5 zile).


Servire:


Foie gras intreg - servire Foie gras entier - servire

Inlatura greutatea si cu ajutorul unui cutit incalzit taie felii de un centimetru grosime. Tine feliile o jumatate de ora la temperatura camerei.

Se poate servi ca antreu, alaturi de felii de paine si un vin licoros sau sampanie.

Este delicios alaturi de dulceata de ceapa sau de smochine.


Recomandari:

Inainte de coacere asezonati ficatul cu trufe negre tocate marunt (introduceti trufele intre straturi sau intre lobi).

Nu te lasa descurajat de aceasta procedura meticuloasa.

Incerca aceasta reteta – Preparatul este delicios!